top of page
  • Writer's picturetavajol

Focaccia

Updated: Sep 17, 2019

Focaccia je uvijek prisutno jelo na svim obiteljskim slavljima jer je vrlo jednostavna, a savršeno se kombinira s jako puno namaza, sa sirevima, ma sa svime uz što inače jedete kruh!

Recept za focacciu


za kvasac:

pola svježeg kvasca

2 dcl mlakog mlijeka

mala žličica šećera

1 žlica brašna


Nakon što se mlijeko ugrije (treba biti mlako), maknuti s vatre i dodati razmrvljeni kvasac. Nakon što se kvasac otopi u mlijeku, dodati brašno i malu žličicu šećera, promiješati i ostaviti da se diže 15-ak minuta dok ne udvostruči volumen.


za tijesto:

400 g glatkog brašna

6 žlica maslinovog ulja

soli po želji (ja stavim malo veći prstohvat)

kvasac koji smo prethodno pripremili

mlaka voda


Pomiješati sve sastojke rukama. Na kraju postepeno dodavati vodu dok se ne formira ljepljiva kugla. Kada je kugla formirana, ostaviti da se diže na toplom mjestu prekriveno kuhinjskom krpom. Kada tijesto udvostruči veličinu, prebaciti u protvan. Ja tijesto ne valjam, već ga rukama rasporedim po protvanu (prethodno na protvan staviti pek papir i nakapati maslinovog ulja). Nakon što je tijesto spremno, po njemu rasporedim začine, pomidore i ostalo.


začini i ostalo:

od suhih začina: majčina dušica, origano, bosiljak

10 sitno nasjeckanih režnjeva češnjaka

nasjeckani ružmarin (po želji)

ribani parmezan (otprilike 100g)

10-ak sjeckanih sušenih pomidora

10-ak svježih cherry pomidora prerezanih po pola

20-ak nasjeckanih maslina

cijelu ovu smjestu pomiješati sa nekoliko žlica maslinovog ulja


Nakon što je sve spremno, ostavim foccaciu da se diže još jedno pola sata, upalim pećnicu na 200 stupnjeva i kada se focaccia digne još malo, napravim s prstima rupice u tijestu i stavim peći otprilike 15 minuta dok se lagano ne zarumeni. Kada je focaccia pečena, možete po njoj posuti listove svježeg bosiljka.


Uživajte!


Recent Posts

See All

Focaccia

bottom of page